Продукти

Пречистватели за въздух

8 октомври 2020

Според проучване на Световната здравна организация (СЗО), нивото на замърсяване на въздуха в България е сред най-високите в Европа. За съжаление тази страшна статистика скоро няма да се промени, а замърсеният въздух, който дишаме ежедневно, може да доведе до появата на редица алергии и респираторни заболявания. Но докато чакаме проблемът със замърсения въздух да бъде решен на глобално ниво, ние сами можем да вземем мерки, за да предпазим себе си и близките си с помощта на устройство за пречистване на въздуха.

Пречиствателят за въздух успешно улавя праховите частици, неприятните миризми, акари, полени и други алергени. Благодарение на многобройните си филтри, пречиствателят премахва замърсяванията и връща пречистен въздух в помещението. Той е подходящ за употреба както у дома, така и в офиса.

В тази статия ще отговорим на някои от най-често срещаните въпроси, които си задавате относно пречиствателя за въздух и неговото предназначение. Надяваме се да бъдем полезни.

Какви са ползите от пречиствателя за въздух?

 • Чист въздух – пречиствателят ефективно отстранява вредните частици, генерирайки чист въздух в помещението.
 • Поддържане на оптимално здравословно състояние – чистият въздух намалява развитието на алергии, особено при децата, които са много по-податливи. Използването на пречиствател е почти задължително, ако вие или друг член на семейството страдате от астма или от сезонни алергии.
 • Намалява натрупването на миризми – цигареният дим е една от миризмите, която се всмуква в мебелите и много трудно може да излезе след това. Пречиствателят за въздух улавя и елиминира неприятната миризма, като по този начин намалява и влиянието на пасивното пушене.
 • Спокоен сън – когато сме в добро здраве, сънят ни е спокоен. Пречиствателят е изключително полезен в случай на респираторни вируси. Той създава оптимална среда за болните и почиства въздуха, така че останалата част от семейството да не прихване вируса.

Какви функции трябва да има един пречиствател за въздух, за да бъде максимално ефективен?

 • Улавяне на вредните частици във въздуха;
 • UV лампа, която има способността да неутрализира гъбички, бактерии и акари;
 • Работа с ниски нива на шум.

Как да изберем подходящ пречиствател за въздух?

 • Преди всичко, трябва да обърнем внимание на размерите на помещението, където ще използваме пречиствателя за въздух. Например един пречиствател, който е проектиран за помещение от 10-15 кв. м. няма да ни бъде полезен, ако стаята, в която искаме да го поставим е с по-голяма площ. В описанието на всеки пречиствател за въздух е посочено за какъв тип помещения е подходящ.
 • Различните видове филтри също са от голямо значение при избора на устройство за пречистване на въздуха. За хора склонни към алергии, препоръчваме модели с антибактериални филтри.
 • Тъй като пречиствателното устройство ще работи дори докато спим, за да не обезпокояваме съня си е важно да изберем продукт с максимално тих режим на работа.
 • От значение за месечния ни бюджет е и ниската консумация на енергия на пречиствателя за въздух.