Продукти

Озон - какво представлява озона и за какво служи ?

9 октомври 2020

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ОЗОНЪТ?

Озонът, или ОЗ се образува от свързването на 3 кислородни атома. Озонът е важен елемент в нашата атмосферата. Той се образува в атмосферата на нашата планета на височина 25км. под действие на слънчевата радиация и наличието на кислород. Там се образува така наречения озонов слой - полезна предпазна бариера от вредните ултравиолетови лъчи. Благодарение на това той защитава всички живи същества на Земята от вредното въздействие на радиационното лъчение на Слънцето. На озона се дължи и синият цвят на небето. Озонът, освен това се произвежда в природата от електрическа дъга при буря, което поражда тази приятна миризма, която определяме като „свеж въздух”. Всеки, който е дишал въздуха след силна гръмотевична буря или в близост до електрически разряд, познава добре миризмата на този газ.

Озонът балансира нивото на бактериите и на плесента в природата. Той има висока окислителна способност, която е ефикасна за дезинфекция и стерилизация. Озонът може да унищожи повечето от бактериите съдържащи се във водата и във въздуха. Озонът е доказан ефективен многоспектърен дезинфектант.

Молекулата на озона е нестабилна и се стреми да се разпадне в кислородна молекула. Именни това прави озонът толкова добър пречиствател на водата и въздуха. Нестабилната молекулата на озона  се стреми да се свърже с нещо, за да се разпадне, затова тя окислява органичните съединения и ги превръщат в безвреден въглероден двуокис и вода. Тъй като озонът бързо се разпада в кислород, той е по-ниско токсичен от другите дезинфекциращи химикали, като хлора например. Поради тази причина озонът е наречен „най-чистият окислител и дезинфектант”.

ПРИЛОЖЕНИЕ НА ОЗОНА

За пречистване на водата:

 • За питейна вода. Озонът убива бактериите, отстранява остатъчните йони на хлора и окисите на тежките метали, разлага вредните органични и неорганични вещества. Пречистената вода е приятна за пиене, тъй като запазва полезните минерали и натуралния си вкус.
 • За лична хигиена. Дезинфекцира кожата, отстранява мъртвите клетки и осигурява бърза микроциркулация. Прави кожата по-нежна и гладка, отстранява умората. Измиването на зъбите дезинфекцира устната кухина, отстранява неприятните миризми и предпазва от поява на рани в устата.
 • За лечение на рани. Спомага за дезинфекция и бързо заздравяване.
 • За превантивно лечение на кожни заболявания. Помага ефективно в борбата с гъбични образувания по всички части на тялото. С помощта на озона е преодоляна и една от най-упоритите бактерии -"бери-бери".
 • За лечение на венерически болести.
 • За дезинфекция на пресни плодове и зеленчуци. Озонът не само убива бактериите на повърхността, но и разгражда вредните органични и неорганични вещества вътре в тях. Обработените плодове и зеленчуци стават не само по-вкусни и по-полезни, но и срокът на съхранението им си увеличава 10 пъти.
 • За дезинфекция на месо и морски продукти. Измиването на месото, рибата, раците и други морски продукти унищожава бактериите, съхранява нивото на протеините и връща натуралния им вкус и качества.
 • За дезинфекция на кухненски прибори.
 • За поливане на цветята. Води до по-голям растеж, по-обилен цъфтеж и по-дълъг живот.
 • За домашни рибки. Удължава живота на рибките.
 • За пране, избелване и премахване на петна и неприятни миризми.
 • За обработка на алкохолни напитки (концентрати). Озонирането на алкохолни напитки ги прави по-меки и ненатрапчиви. При това се запазват градуса, натуралния цвят и вкуса.

За пречистване на въздуха:

 • Във всекидневни помещения - у дома, в офиса, в цеха. Отстранява специфични неприятни миризми: цигарен дим, прах във въздуха, мухъл (предотвратява образуването му). Дезифенкцира и освежава въздушната среда. Увеличава съдържанието на кислород във въздуха.
 • В новообзаведени и ремонтирани стаи. Неутрализира вредните газове, които се излъчват от новите мебели и прясно боядисаните стени. Премахва толуола, чийто период на разграждане е 3 години.
 • В детската стая. Осигурява свеж и пречистен от микроби въздух. Почиства детските играчки чрез дезинфекция на местата за тяхното съхранение.
 • В кухнята. Ефективно премахва всички неприятни миризми при готвене и особено при пържене на риба.
 • В хладилника, фризера, килера, шкафчето за обувки, гардероба. След почистване хладилника и фризера се обработват с озон, за да се отстранят остатъчните миризми. В гардероба и килера озонът премахва старите миризми, предпазва от поява на мухъл и молци. При дезинфекция на обувки, а също така и на изпрани чорапи, озонът не само премахва неприятната миризма, но предпазва от размножаване на бактерии.
 • В тоалетната. Осигурява свеж и дезинфекциран въздух. Предпазва от плесен и мухъл.
 • При домашни любимци. Озонът убива бактериите, които могат да се пренасят от животните и премахва нежеланите миризми.
 • За дезинфекция на студени и солени ястия (колбаси, солена риба и др.). След пречистването с озон, храната е готова за консумиране и се съхранява по-дълго.