Пречистване на въздуха с Ултравиолетови лъчи - как да го правим правилно ?

Пречистване на въздуха с Ултравиолетови лъчи - как да го правим правилно ?

8 януари 2021

Ултравиолетовата светлина се дели на няколко вида:

UVA - дължина на вълната от 315 nm до 400 nm, oколо 95% от слънчевите лъчи, които достигат земната повърхност, са от този тип, предизвикват потъмянване на кожата и могат да причинят кожни проблеми и изгаряния.

UVB - дължина на вълната от 280 nm до 315 nm, изчислено е, че към момента този тип лъчи отговарят за около 5% от достигащото до нас до нас UV лъчение. Озонът и други атмосферни компоненти поглъщат над 90% от UVB от слънцето.

UVC - дължина на вълната от 100 nm до 280 nm, която напълно се поглъща от земната атмосфера и затова не сме изложени на нея и няма значим ефект върху човешкото здраве.  това са т.нар. бактерицидни (унищожаващи бактериите) лъчи.

От дълги години човечеството използва UV светлина, за да пречиства и дезинфекцира заобикалящата ни среда. Уредите и лампите използвани за дезинфекция, излъчват светлина в диапазона от 185 до 254 nm, като директно влияят на клетъчно ниво на микроорганизмите, унищожават техната ДНК и РНК и не позволяват тяхното размножаване и разпространение. 

В сайта www.cleanuv.eu може да намерите различни варианти на открити и закрити пречистватели с ултравиолетовите лъчи.

Според техните конструктивни характеристики бактерицидните лампи могат да бъдат разделени в две категории: отворени и затворени облъчватели. 

Облъчвателите с отворен тип се използват само когато в стаята няма хора. За този вид лампи това правило е неизменно. Те са предназначени за по-малки помещения - от 40 до 60 кв.м, отделят озон при работата си и помещението трябва да бъде проветрявано след тяхното използване. Най-предпочитан вариант е модел FUV-3260S, който разполага със сензор за движение и при наличние на хора в помещението прекратява работата си.

При облъчвателите от затворен тип ситуацията е малко по-различна. Пречистването на въздуха в такива устройства се извършва в изолираното пространство на самото устройство, след което през специални вентилационни отвори излиза чист въздух. Такива лампи могат да се използват и в присъствието на хора животни, растения и те няма да причинят никаква вреда на здравето. UV рециркулатор за дезинфекция на въздуха - UV 90W е пример за такъв уред, силно подпомагащ поддръжката на качествен въздух в помещенията в които работи.

Високата ефективност се дължи на три бактерицидни лампи OSRAM  HNS 30W G13 OZON FREE, а покриването на по-голяма площ( до 160 кв.м) се получава следствие на вентилатори, които превъртат голям обем въздух за кратко време през уреда.

В заключение - Ултравиолетовите лъчи могат да бъдат полезни за човека, ако се използват разумно и по предназначение !

 

 

 

 


Йонизатори и Озонатори - помагат на хората да дишат по-леко ! Озона, като високо ефективен дезинфектант и химически стабилен агент, се използва за предотвратяване на биологическото разрастване на нежелани организми и бактерии в храна и оборудване за готвене, както и в домакински уреди, мебели, играчки и матраци. Озона има свойството да убива микроорганизми без да създава нови, вредни за здравето химически вещества. В процеса на озониране микробите, бактериите, вредните химикали и вирусите се унищожават.

прочети още

Какво представляват Рециркулаторите за въздух с UVC лампи?  Рециркулаторите за въздух са облъчватели от затворен тип, използвани за пречистване и рециркулиране на въздух в затворени помещения, в присъствието на хора. Бактерицидните UVC лампи използвани в уредите дезинфекцират, чрез ултравиолетово гермицидно облъчване.

прочети още

През зимата има два основни проблема с въздуха у дома. Първият е това, че той е сух, което е сравнително лесно за коригиране и вторият по-сериозен е това, когато въздухът е прекалено влажен. Това означава, че влажността в дома е над 60%. Започва да се появява конденз по прозорците и ако не бъдат взети мерки навреме влагата започва да си личи и по стените. Появява се мухъл, който може да бъде много опасен и е един от основните причинители на алергии и белодробни заболявания.

прочети още

Етеричното масло, което се извлича от цветовете на лавандулата се смята за едно от най-добрите, когато става дума за здраве.

прочети още

Почистването с пара е подходящо за почти всяка една повърхност в дома ви. Парочистенето има много предимства и може би ще се зачудите защо до сега не сте го ползвали.

прочети още

Ултравиолетовите лампи отделя UV светлина, имат 360 градуса излъчване в помещенията, в които действат, като при работа отделят и Озон, който е полезен до определени нива и убива вредните микроорганизми даже на недостъпни за директната светлина места.

прочети още

КАКВО ПРАВИ ОЗОНЪТ? 1. Убива микроорганизми; 2. Убива бактерии; 3. Убива повечето колиформни и стафилококи във въздуха; 4. Убива колиформни и стафилококи по повърността на предмети; 5. Убива повечето колиформни, стафилококи и салмонела във фосфатните алевианти; 6. Убива колиформни във водата; 7. Убива спорите на бактериите; 8. Убива бревибактериалните спори; 9. Убива 99,999% от спорите на бревибактериалните спори във водата; 10. Унищожава вируси; 11. Унищожава 99,99% от HBsAg и 100% от HАAg;

прочети още

Какви са ползите от пречиствателя за въздух? - Чист въздух - Поддържане на оптимално здравословно състояние - Намалява натрупването на миризми - Спокоен сън

прочети още