• Начало
  • Новини
  • Пречистване на въздуха с Ултравиолетови лъчи - как да го правим правилно ?
Продукти

Пречистване на въздуха с Ултравиолетови лъчи - как да го правим правилно ?

Пречистване на въздуха с Ултравиолетови лъчи - как да го правим правилно ?
8 януари 2021

Ултравиолетовата светлина се дели на няколко вида:

UVA - дължина на вълната от 315 nm до 400 nm, oколо 95% от слънчевите лъчи, които достигат земната повърхност, са от този тип, предизвикват потъмянване на кожата и могат да причинят кожни проблеми и изгаряния.

UVB - дължина на вълната от 280 nm до 315 nm, изчислено е, че към момента този тип лъчи отговарят за около 5% от достигащото до нас до нас UV лъчение. Озонът и други атмосферни компоненти поглъщат над 90% от UVB от слънцето.

UVC - дължина на вълната от 100 nm до 280 nm, която напълно се поглъща от земната атмосфера и затова не сме изложени на нея и няма значим ефект върху човешкото здраве.  това са т.нар. бактерицидни (унищожаващи бактериите) лъчи.

От дълги години човечеството използва UV светлина, за да пречиства и дезинфекцира заобикалящата ни среда. Уредите и лампите използвани за дезинфекция, излъчват светлина в диапазона от 185 до 254 nm, като директно влияят на клетъчно ниво на микроорганизмите, унищожават техната ДНК и РНК и не позволяват тяхното размножаване и разпространение. 

В сайта www.cleanuv.eu може да намерите различни варианти на открити и закрити пречистватели с ултравиолетовите лъчи.

Според техните конструктивни характеристики бактерицидните лампи могат да бъдат разделени в две категории: отворени и затворени облъчватели. 

Облъчвателите с отворен тип се използват само когато в стаята няма хора. За този вид лампи това правило е неизменно. Те са предназначени за по-малки помещения - от 40 до 60 кв.м, отделят озон при работата си и помещението трябва да бъде проветрявано след тяхното използване. Най-предпочитан вариант е модел FUV-3260S, който разполага със сензор за движение и при наличние на хора в помещението прекратява работата си.

При облъчвателите от затворен тип ситуацията е малко по-различна. Пречистването на въздуха в такива устройства се извършва в изолираното пространство на самото устройство, след което през специални вентилационни отвори излиза чист въздух. Такива лампи могат да се използват и в присъствието на хора животни, растения и те няма да причинят никаква вреда на здравето. UV рециркулатор за дезинфекция на въздуха - UV 90W е пример за такъв уред, силно подпомагащ поддръжката на качествен въздух в помещенията в които работи.

Високата ефективност се дължи на три бактерицидни лампи OSRAM  HNS 30W G13 OZON FREE, а покриването на по-голяма площ( до 160 кв.м) се получава следствие на вентилатори, които превъртат голям обем въздух за кратко време през уреда.

В заключение - Ултравиолетовите лъчи могат да бъдат полезни за човека, ако се използват разумно и по предназначение !